portret.jpg
 
Home                                Biografie                                 Boeken                                 Recensies                                 Contact

 K e e s  R u y s
Kees Ruys is geboren op 12 maart 1955 in Den Haag. Hij studeerde Nederlands aan de School voor Taal- en letterkunde te Den Haag. Vanaf 1980 combineerde hij een parttime functie bij de Haagse Openbare Bibliotheek met het schrijven van fictie en literaire non-fictie. Daarnaast is hij sinds 2003 werkzaam als redacteur bij de Haagse uitgeverij Valerius Pers.

Ruys debuteerde in 1983 in Hollands Maandblad met zijn Brief uit Java. De publicatie van een romanfragment in Tirade resulteerde in 1986 in de verschijning van zijn eerste,
in Indonesië gesitueerde roman Een afgedragen huid. Nadien publiceerde hij achtereenvolgens bij Van Oorschot, Veen en Atlas romans en reisverhalen, waaronder de eerste drie delen van De randgebieden, een vijfdelige cyclus reisboeken over Indonesië. Daarnaast verschenen er in de loop der jaren reisverhalen in o.a. de Volkskrant en in verschillende reistijdschriften, waarvan er vele werden geselecteerd voor Rudi Westers jaarlijks gebundelde beste reisverhalen.

Zijn eerste grote reis maakte Ruys in 1979, toen hij gedurende een jaar door Europa, Azië en de Sovjet-Unie trok. Hij bleef het langst in Indonesië – een land dat hem altijd sterk had aangetrokken vanwege de verhalen, brieven en souvenirs van zijn grootvader, de acteur Cor Ruys, die er tussen 1912 en 1938 tijdens vele maandenlange tournees heeft rondgetrokken. Ook Kees Ruys blijft er terugkeren; sinds 1979 brengt hij er om de twee jaar enkele maanden door. Het werd de belangrijkste inspiratiebron voor zijn reisverhalen.